Gzip Deflate İle Web Site Hızlandırma Nasıl Yapılır?

Web sitelerinizin hızlanmasını istiyorsanız çok basit bir .htaccess koduyla, içerisine tanımlayacağınız MIME type’lerle web sitenizin dosyalarını sunucu tarafından sıkıştırarak ziyaretçinize sunabilirsiniz. Öte yandan, arama motoru ve botları da sıkıştırılmış siteleri severler, çünkü onları yormaz. Diğer taraftan sitenizin büyüklüğüne göre de trafik (Bandwidth) tasarrufu sağlayacaktır.

Normal bir web sitesi, sıkıştırma yapılmamış;

Şekilde görüldüğü gibi, 1 KB kullanıcı talebine 100 KB yanıtla dönüyor, tabi bu web sitenin büyüklüğüne göre değişebiliyor. Fakat biz .htaccess ile gzip deflate ile sıkıştırırsak ne olacak …

Şekil de görüldüğü gibi, gzip deflate ile sunucu tarafında sıkıştırılan site, kullanıcıya 10 KB olarak servis ediliyor, %90 compress edilen bir içerik söz konusu. Böylelikle sizde ciddi oranda trafik (Bandwidth) tasarrufu sağlayabiliyorsunuz.

Peki bunu nasıl yapacağız? Çok Basit, .htaccess dosyanızı açın ve aşağıdaki kodları yapıştırın!

#Gzip
<ifmodule mod_deflate.c>
AddOutputFilterByType DEFLATE text/text text/html text/plain text/xml text/css application/x-javascript application/javascript
</ifmodule>
#End Gzip

Yaptıktan sonra bir de test edelim değil mi? Yaptığımız değişiklik ne kadar etkili, buyurun o halde bu değişikliği yaptıktan sonra http://www.gidnetwork.com/tools/gzip-test.php adresine girin ve web sitenizin adresini yazın, % (yüzde) kaç sıkıştırma yaptığını, total dosya boyutunu ve compress edilmiş halini detaylı olarak gösterecek.

Bu komutların bir zararı olur mu? derseniz, sunucu sıkıştırma yapacağı için sunucu tarafında sabit disk yükü çok az artabilir, bu tabi ki sitenizin verilerine bağlı olarak değişmektedir.

Bir başka makalemizde görüşmek dileğiyle …

Saygılar,

Yazar Hakkında

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir