TRABİS Nedir? .TR Alan Adlarında Neler Değişiyor?

.tr uzantılı alan adı (domain name) işlemleri, 23 Mart 2020 tarihi itibari ile Nic.TR’nin kapanış süreci sonrasında kayıtlı kayıt operatörleri aracılığı ile yapılmaya başlanmıştır.

Bu süreç içerisinde PlusLayer Teknoloji olarak “Nic.TR” ve “ODTÜ Geliştirme Vakfı Bilgi Teknolojileri Sanayi ve Ticaret A.Ş.” tarafından kayıt operatörü olarak kurulan METUnic, ile 1 Haziran 2020 tarihi itibariyle çalışma kararı almış bulunmaktayız.

Geçtiğimiz yıllarda da olduğu gibi yine aynı şekilde “Nic.TR” ve “ODTÜ” deneyimi ve bilgi birikimine sahip METUnic ile çalışma hayatımıza aynı şekilde devam edeceğiz. METUnic ile çalışma kararı almamızın en önemli nedeni, Nic.TR (ODTÜ) yönetimi tarafından kurulmuş olması, kar amacı gütmeksizin kamu yararına çalışan bir kurum olması ve siz değerli müşterilerimize doğru, güvenli, ve hızlı hizmetimizi aynı şekilde sürdürebilmemiz içindir.

Siz değerli kullanıcılarımıza; ODTÜ Geliştirme Vakfı Bilgi Teknolojileri Sanayi ve Ticaret A.Ş. (METUnic) şirketine bağlı aracı kurum olarak PlusLayer markası, kalitesi ve nitelikli hizmet sunma amacıyla faaliyetlerimize kesintisiz şekilde devam edeceğiz.

Mevcut müşterilerimizin sahip oldukları tüm alan adlarının yönetimi Nic.TR üzerinden METUnic tarafına taşıma işlemi tamamlanmıştır. Hizmet devamlılığında / yönetiminde hiç bir değişiklik olmadan aynı şekilde şirketimiz üzerinden alan adı yönetimi devam edecek şekilde sistemimize entegre kodlaması yapılmıştır.

PlusLayer olarak, Nic.TR’nin kapanış sürecinde göstermiş olduğumuz hassasiyet ve özene TRABİS süreç ve uygulamalarında da kullanıcı memnuniyeti odaklı hizmet anlayışımız ile devam edeceğiz.

TRABİS geçişinin hem siz kullanıcılarımız hem de biz aracı kayıt kuruluşları için profesyonel ve sorunsuz bir şekilde gerçekleşmesi adına geliştirme ve iyileştirme çalışmalarımız hızla devam etmektedir.

TRABİS’e Geçiş sürecinde, doğru ve yeterli bilgiye sahip olunabilmesi açısından aşağıdaki açıklamaları incelemenizi rica ederiz.

İncelemenizin ardından, aklınıza takılan her türlü soruya yanıt bulmak için destek kanallarımız üzerinden bizlere ulaşabilir ve 7 gün 24 saat 365 gün müşteri hizmetlerimizi arayabilirsiniz.

TRABİS Nedir?

Kısaltması TRABİS olan .tr Ağ Bilgi Sistemi, “.tr” uzantılı alan adı sistemi ve veri tabanının yönetilmesi, işletilmesi süreçlerini kapsayan bir sistemdir. Sistem ile ilgili rehberlik (whois), güncelleme (DNS, sahip ve sorumlu bilgisi, yenileme), anlık tahsis işlemlerinin güvenli ve sürekli olarak devam etmesini sağlar.

Önceden Nic.TR tarafından yürütülen bu işlemler, TRABİS’in faaliyete geçmesi ile BTK yönetiminde olacaktır. Ancak, TRABİS’in son kullanıcıya doğrudan hizmet vermemesi sebebiyle .tr uzantılı alan adları ile ilgili işlemlerinizi BTK, ICANN akredite kayıt kuruluşları veya aracı kuruluşlar üzerinden gerçekleştirmeniz gerekmektedir.

Firmamızın müşterisi olmayıp, alan adlarını kendileri Nic.TR’nin üzerinden yöneten bu kullanıcıların alan adları kapanma sürecinde herhangi bir kayıt kuruluşuna aktarılmamış olması durumunda; Bu kullanıcılara ait alan adlarının tamamı Nic.TR tarafından TRABİS’e otomatik olarak geçişi sağlanacaktır.

TRABİS Sürecinde Alan Adı İşlemleri Nasıl Olacak?

Tahsis!

TRABİS geçişi ile alan adı tahsisi işlemlerinin tamamı kayıt kuruluşları aracılığı ile gerçekleştirilecektir. Tahsis işlemine ait işleyiş ve kurallar henüz tamamen netleşmemiş olup, BTK’dan gelecek açıklamanın ardından siz kullanıcılarımıza tüm detaylar aktarılacaktır.

TRABİS’in faaliyete alınması ile internet alan adı uzantıları arasında en popüler olan .com.tr, .net.tr ve .org.tr uzantılı alan adları başta olmak üzere, gen.tr, biz.tr, tv.tr, web.tr, info.tr, bbs.tr, tel.tr ve name.tr uzantılı alan adları için herhangi bir belge sunulmaksızın, ilk gelen alır kuralına göre tahsis işlemi gerçekleştirmek mümkün olacaktır.

gov.tr, edu,tr, bel.tr, k12.tr, av.tr, dr.tr, pol.tr ve tsk.tr uzantılı alan adları ise prosedürde herhangi bir değişiklik olmaksızın, gerekli belgelerin ibraz edilmesi durumunda tahsis edilebilir olacaktır.

Satış?

Alan adı satışı ve kiralanması Nic.TR süreçlerinde yasaklı bir uygulamadır. Ancak TRABİS’in devreye alınması ile alan adlarının satış ve kiralanmasının önü açılmaktadır.

TRABİS kapsamında, alan adı satış işlemleri sürecin devreye alınmasını takip eden 3 (üç) yılın sonunda başlayacak olup, kayıt kuruluşlarının hizmetleri aracılığı ile satış işlemi gerçekleştirmek mümkün olacaktır. Satış ve kiralamaya ait süreçler hakkında yapılacak duyuru ve açıklamalar, kullanıcılarımızla ayrıca detaylı olarak paylaşılacaktır.

Devir?

Alan adı devri, Nic.TR süreçlerinde Sahip Değişikliği olarak uygulanmaktaydı. Ancak, TRABİS ile Devir olarak yapılacak olan bu işlem, aşağıda sıralanan belgelerden herhangi birinin mevcut olması durumunda gerçekleştirilecektir.

  • Gaiplik Karinesi
  • Şirket Birleşme/Devralma Belgeleri
  • Marka/Patent Devri Belgeleri
  • Fikir/Sanat Eserleri ile İlgili Hakların Devrini İspat Eden Belge

Devir işlemine ait tüm süreçler hakkında yapılacak duyuru ve açıklamalar, kullanıcılarımızla ayrıca detaylı olarak web sitemiz üzerinden paylaşılacaktır.

Birinci Seviye “.tr” Alan Adı Uzantısı

Birinci seviye alan adı (domain name) uzantısı olan “.tr”, şu an için yeni bir tahsise kapalı durumdadır. TRABİS Sistemi açılmadığı için .tr alan adı uzantısının tahsisi maalesef ki yapılamamaktadır.

ornek.tr

Ancak, TRABİS’in sistemi devreye alınmasını takip eden 1. (birinci) yılın sonunda sadece .tr uzantısının tahsisine başlanacaktır.

Bir başka duyurumuzda veya makalemizde görüşmek dileğiyle …

Saygılar,

Yazar Hakkında

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir