DNS Kayıtları ve Türleri Nelerdir?

DNS Kaydı Nedir? Ne İşe Yarar?
DNS Kayıtları
, bir domaine (alan adına) ait bütün bilgileri ve işlemleri açıklayan bilgi topluluğudur. Bu kayıtlar size servis sağlayıcınız tarafından domaininizi bir çok farklı konuda yönetmeniz için sunulur. PlusLayer Hosting’den aldığınız her domainin DNS kayıtları otomatik olarak yapılandırılmış haldedir ve herhangi bir düzenleme gerektirmez. Fakat daha sonra düzenlemek istediğiniz bir dns kaydı olması durumunda gelişmiş hosting kontrol panelimiz üzerinden kolayca ekleme yapabilir hatta ekli kayıtları silebilirsiniz. İstediğiniz zaman tek tuşla tekrar varsayılan dns ayarlarına döndürebilirsiniz.

Sık Kullanılan DNS Kayıtları

1. Address (A):
Kısaltılmış adı ile A olan Address kaydı, en temel kayıt türüdür. İsimleri IP adresleri ile eşlemekle görevlidir ve düz DNS kayıt işlemlerinden biridir. Örneğin aşağıdaki kayıtta;

“siteniz.com IN A 78.189.241.241”

A kaydı, siteniz.com adresini 78.189.241.241 IP numarası ile eşlemektedir. Kısaca örneklemek gerekirse ip adresinizi aslında akılda kalıcı bir adrese dönüştürmektedir.

2. Canonical Name (CNAME):
CNAME Kaydı
, bir host için diğer ad (alias) oluşturma amacıyla kullanılır. Takma ad ile farklı bir dns sunucuda bulunan kaydın yolunu belirler. Örneğin: www, ftp ve mail kayıtları bu şekilde kullanılır. Daha açık şekilde ifade etmek gerekirse; sizin sunucunuz CNAME ile tanımlanan bir mail ve ftp kaydıyla, hem e-posta gönderiminden hem de dosya aktarım işleminden sorumlu olabilir.

“mail IN CNAME siteniz.com”

“ftp IN CNAME siteniz.com”

Örneğin: Bir kullanıcı mail.siteniz.com’a bağlandığında siteniz.com’a yönlenir ve www ile benzer şekilde çalışma sağlar.

3. Mail Exchange (MX):
MX Kayıtları
, alan adınıza gelen e-posta iletilerin yönlendirileceği sunucu bilgisi içerir. Yapılandırılmış bir MX kaydı, mail.websiteniz.com için

“websiteniz.com.MX10 mail.siteniz.com” şeklinde olacaktır. Eğer bu örnekteki gibi birden fazla MX kaydı tanımlı ise , burada priority yani öncelikli değere dikkat etmeniz gerekmektedir. Burada 10 ile belirtilen ilk yanıt alınmaya çalışılan sunucu olacakken, “siteniz.com.MX20 mail.siteniz.com” ise birinciye ulaşılmadığında kullanılacak olan kayıttır.

4. Pointer (PTR):
PTR Kayıtlar
ı, E-posta hizmetlerinin sağlıklı çalışması için oldukça önemlidir ve A kayıtlarının tam tersi mantıkla çalışmaktadır. Yani IP adresinden isme eşleme yapar, buna ters DNS işlemi de denir. Ancak PTR kaydı, eğer websiteniz kendi IP adresine sahip ise etkili olmaktadır. Bununla birlikte her adres için yalnızca bir tane bulunmaktadır.

Örneğin; 78.189.241.241’i siteniz.com ile eşleştirdiyseniz kaydınız şu şekilde görünecektir. 78.189.241.241 in-addr.arpa PTR www.siteniz.com

5. AAA (Address Record):
Bu kayıt, A kaydı ile aynı işi yapar yani isimleri IP adresleri ile eşler ama bu IPV6 ile kullanılmak üzere tasarlanmış bir kayıttır.

6. Text (TXT):
TXT Kayıtları
özel amaçlar için oluşturulan bir kayıt türüdür. Bir host için birden fazla TXT kaydı bulunabilir. En yaygın olarak kullanılan TXT kayıtlarını şu şekilde sıralayabiliriz.

  • Sender Policy Framework (SPF)
  • DomainKeys (DK)
  • DomainKeys Identified Email (DKIM)
  • DMARC

En yaygın olarak, spam (istenemeyen) e-posta alımlarını engellemek için tanımlanan “SPF” kayıt işlemlerinde kullanılır.

Örnek: Bir TXT kaydı şu şekilde olacaktır. siteniz.com. IN TXT “v=spf1 a mx a:siteniz.com ip4:78.189.241.241~all”

7. SOA (Start Of Authority):
SOA Kaydı
, yetki bölgesi (zone) anlamına gelir ve DNS kuruluşuyla ilgili bilgileri içerir. Domain ile ilgili tüm değişiklikleri kayıt altına alır. Bu yüzden her domainin mutlaka bir SOA kaydı bulunmaktadır. Örneğin aşağıdaki bir SOA kaydına ait kısımlar domainin NS kayıtlarını ve yetkili e-posta adresini belirtmektedir.

Primary nameserver: ns.cloudflare.com

Hostmaster e-mail address: dns.cloudflare.com

Tüm SOA parametrelerini aşağıdaki gibidir.

Serial Number: Domain seri numarası değerini tutar. İlgili zone kayıtları / transferleri bu numaraya bakılarak yapılır.

Refresh İnterval: Secondary Zone DNS sunucusunda bulunan, zone belgesinin yenilenmesi gereken süre belirtilir.

Retry İnterval: Bir şekilde tamamlanmamış zone yenileme denemesinden sonra beklenen süre içindir ve bu değer için oluşturulur.

Expiration: Zone bilgisinin yenilenmediği durumlarda, secondary zone’nun yetkilerinin sonlanması için gereken süredir.

Minimum TTL: İkincil sunucunun zone dosyasını önbellekte tutma süresidir.

Bir başka makalemizde görüşmek dileğiyle …

Saygılar,

Yazar Hakkında

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir