.tr Alan Adlarında İlk Gelen Alır! Nedir? ve Nasıldır?

Artık herhangi bir belge sunmanıza gerek kalmadan müsait olan herhangi bir .com.tr , .net.tr ve .org.tr uzantılı alan adları satın alınabilecek!

2022 Yılının ilk çeyreğinde Türkiye’de alan adı kayıt sürecinde bir milat olacak. Başından beri ODTÜ (Nic.TR)’nin bünyesindeki alan adı tahsis otoritesi olan www.nic.tr bu görevini BTK bünyesinde TRABİS adlı yeni otoriteye bırakıyor. Bu değişimle birlikte bazı pratik uygulamalarda da yeni düzenlemeler yapılması bekleniyor. Bunların başında herhangi bir belge olmadan “.tr” uzantılı alan adı satın alabilme imkânı yer alıyor.

Bu sayede dileyenler .com.tr gibi, .net.tr gibi, .org.tr gibi en popüler .TR uzantılı alan adlarını herhangi bir belge sunma gereği duymadan satın alabilecek. Tıpkı daha önceden .com , .net ya da .org uzantılı alan adı satın alır gibi. Tabi anımsatmakta fayda var ki bunlar halihazırda satın alınmamış (müsait olan) alan adları için geçerli olacak. Örneğin pl.com.tr adresi şu an sahibi olan bir alan adı o nedenle yeni uygulama devreye girdiğinde pl.com.tr’yi satın almak söz konusu olmayacak. Öte yandan şimdiye dek belgesiz alınabilen diğer alan adları da aynı şekilde belgesiz alınmaya devam edecek.

Belgesiz alan adı satın almada dikkat edilmesi gereken bir husus var: İlk gelen alır! Bu durum özellikle bazı kurumların kendi isimleri yerine farklı isimler kullanarak oluşturdukları markalarına ait alan adları için önemli bir hale geliyor. Örneğin; Birisinin “PlusLayer” diye bir markası varsa ve bunun için pluslayer.com veya pluslayer.net adresini almış ancak pluslayer.com.tr, pluslayer.net.tr veya pluslayer.org.tr adresini almamışsa atik davranıp o adresi TRABİS sistemi devreye girdiği an herkesten önce kendisi satın almalı.

Böyle bir alan adı ile organik ilişkisi olmadığı halde birisi neden kalkıp da başkasına ait bir markanın ya da ismin alan adını satın alsın? Cevap çok basit. Bunun ticaretini yapmak; tabi ki isteyene yeniden satmak için! Nic.TR zamanında alan adlarının yeniden satışı mümkün değildi ancak TRABİS döneminde bu da mümkün olacak. Ancak bunun için 3 (üç) yıllık bir zamanın geçmesi gerekiyor. Yani pluslayer.com.tr adını satın alan birisi onu üç sene sonra dileyene satabilecek.

TRABİS otoritesinin devreye girmesiyle gündeme gelecek bir başka değişiklik de öncekinden farklı olarak bu otoritenin doğrudan satış yapmayacak olması. Önceki otorite zamanında Nic.TR hem toptancı hem de perakendeci olarak hizmet veriyordu. Dileyen alan adı satışı yapmak isteyen firmalar Nic.TR’den lisans alarak alan adı satışı yaparken Nic.TR’nin kendisi de doğrudan alan adı satışı yapabiliyordu. Yeni dönemde TRABİS sadece toptancı rolünü üstlenecek ve alan adı satışı yapmak isteyen firmalara lisans verecek. Alan adları bu lisanslı firmalar üzerinden satışa sunulacak. (Bu arada ODTÜ’lüler üzülmesin, Nic.TR’nin perakende bacağı yerine bir çok aracı kurum şimdiden kurulmuş durumdadır. Örneğin; Şirketimiz!).

TR uzantılı alan adlarını şimdiye dek belgesiz alma imkânı olmadığı için halen birkaç milyon tane .com .net ya da .org uzantılı Türkiye kökenli alan adının olduğu söyleniyor. Bunların TR uzantılı muadillerinin artık belgesiz alınabilecek olması, o alan adlarına sahip pek çok kişi, kurum ya da kuruluşun TR uzantılı alan adlarına yöneleceği anlamına da geliyor. Bu aynı zamanda oltalama denen bilgisayar korsanlığının yaygınlaşmaması için atılması gereken zaruri bir adım. Aksi durumda o marka ile ilgisi olmayan (ama ilk gelen alır sistemi) ile korsanlar bu tür alan adlarını alıp kurumlara ya da bireylere dijital tuzaklar kurabilir!

Bir başka duyurumuzda veya makalemizde görüşmek dileğiyle …

Saygılar,

Yazar Hakkında

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir