Domain Name (Alan Adı); hatırlanması zor olan IP Adresleri yerine kullanılması için internet otoriteleri tarafından geliştirilen bir isimlendirme yöntemidir. Web siteniz için seçtiğiniz ismin; .com, .com.tr, .net, .net.tr, .org, .biz, .info ve vs benzeri gibi bir uzantıyla kullanılan haline alan adı ya da domain name (alan adı) denmektedir.

Domain Name (Alan Adı) için yapılabilecek en doğru/yakın tanımlardan birisi de “web sitenizin adı veya adresi” şeklinde yapılan tanımdır; Çünkü internet kullanıcıları web sitenize direkt alan adınızı kullanarak ulaşırlar.

İki ayrı web sitesinin aynı domain name (alan adı) sahip olması imkansızdır. Parmak izleri gibi benzersiz olan domainler; IP Protokol Adresi (Internet Protocol Address) numarası denen uzun ve hatırlaması zor sayılara karşılık gelir.

Neden ve Nasıl Kullanılır?

  • Başka bir deyişle; bir web sitesine girmek için tarayıcının adres çubuğuna yazılan https://www.pluslayer.com gibi bir adresin “pluslayer.com” şeklindeki site adı ve uzantısından oluşan bölümü domain name (alan adı) olarak adlandırılır.
  • Yani domain names (alan adları) olmasaydı PlusLayer’a veya Google’un web sitesine girebilmeniz için adres çubuğuna örneğin; 172.217.169.174 gibi bir sayı yazmanız gerekecekti.

Milyarlarca internet kullanıcısını ve 300 milyondan fazla alan adını birbirine bağlayan DNS (The Domain Name System) denen sistem sayesinde tarayıcınıza girdiğiniz alan adı; ilgili IP adresine dönüştürülür. Böylece; ziyaretçilerin kullandığı bilgisayarlar; web sitesine ait içeriğin depolandığı sunucuyu bulabilir.

Nasıl Çalışıyor?

  • Kullanıcı bilgisayarı üzerinden ilgili domain name (alan adını) tarayıcı adres bölüne girer. Örneğin; www.pluslayer.com veya www.google.com gibi.
  • İlgili domain name (alan adı) hangi ip adresi üzerinden çalışıyor ise o adres okunur ve kullanıcı o ip adresi üzerine yönlendirilir.
  • Kullanıcı o ip adresi üzerindeki sunucu’ya erişir ve o ip adresi üzerinden çalışan sunucu üzerindeki verileri okur. Sunucu üzerindeki bilgiler kendi bilgisayarına gelir. Bilgisayar tarayıcısı üzerinden görüntülenir.
  • Bu işlemler tamamen kullanıcı ara yüzünde görüntülenmeden sadece domain name (alan adı) DNS Sistemi üzerinden yürütülür.

Aslında birkaç milisaniyede gerçekleşen bu işlem, yukarıdaki adımlarda anlatıldığı gibi; İşlem bulunan çok sayıda adımı içerir. Bir tek göz kırpma hareketimizin 50 milisaniyede gerçekleştiğini düşününce , tüm bu işlemlerin 30 milisaniyeden de kısa sürede tamamlandığına inanabiliyor musunuz?

Domain Name Kayıt (Tescil) İşlemi Nasıl Gerçekleştirilir?

Domain Name (Alan Adı) Kayıt (Tescil) işlemi; ICANN’in (Domain Düzenleme ve Denetleme Yetkisi) bulunan en yetkili kurum; Yetkilendirdiği domain name kayıt firmaları tarafından gerçekleştirilir.

Türkiye’nin ICANN onaylı en köklü domain sağlayıcılarından PlusLayer.com ile domain tescili yapmak için; domain name sorgulama sayfamızdan müsaitliğini kontrol ettiğiniz ve karar verdiğiniz alan adı için “KAYIT” yani “Sepete Ekle” butonuna tıklayabilirsiniz.

Sonrasında sayfanın sağ üst köşesinde bulunan sepet ikonuna gidip işlemi tamamlayarak, ödeme bilgilerinizi girebilirsiniz. Ödemeniz başarı ile tamamlanması ardından, Ortalama en fazla 1 (bir) dakika içinde alan adınız kayıt (tescil) edilecek ve sadece sizin kayıt ettiğiniz süre boyunca size ait olacaktır.

*** Bu direkt online kayıt işlemi belge gerektirmeyen domain names (alan adları) için geçerlidir. Belge gerektiren domain names (alan adları) aynı işlemler sonrasında tarafımıza ilgili belgenin gönderilmesi sonrasında kayıt (tescil) edilecektir.

Domain Name (Alan Adı) Neden Önemlidir?

Domain Name yani alan adınız; dijital dünyada nasıl aranacağınızı ya da nasıl bulunacağınızı doğrudan etkiler. Hakkınızdaki ilk izlenimi sunacağı için mutlaka zaman ayırarak, üstünde düşünülerek, özenle seçilmesi gerekir.

Akılda kalıcı, göz alıcı, benzersiz hatta yaratıcı bir alan adı seçerek; tanınmanızı kolaylaştırabilirsiniz.

Domainler sizi ya da işinizi çok iyi derecede yansıtabilme fırsatı sunduğundan pazarlama stratejilerinde de çok işinize yarayabilir; ürünlerinize ve hizmetlerinize güven duyulmasını sağlayabilir. Ancak tam tersine domain için doğru bir seçim yapamazsanız marka bilinirliği açısından zorlanabilirsiniz de.

Hosting paketleri alan adınızı içeren e-mail hesapları da sunduğundan, Google, Yahoo, Hotmail gibi ücretsiz e-posta hesaplarını kullanmak yerine alan adınıza özgü mail hesapları kullanmak, sizin ve firmanızın daha profesyonel görünmesine ve mail adresinizin daha kolay hatırlanmasına neden olur.

Örneğin;

adınızsoyadınız@websitenizinadı.com
adınızsoyadınız@firmanızınadı.com
çalışanınızınadısoyadı@markanızınadı.com
info@bloğunuzunadı.com

Ayrıca domainler sadece ilk izlenim, marka bilinirliği ve prestij açısından değil, Google’ın sıralama algoritması açısından da önemlidir.

Alan adı ve uzantısında, ilgili anahtar kelimelerin kullanılması; arama motorlarında daha iyi sıralamalar elde etmenize yardımcı olur.

Yazar Hakkında

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir