Alan Adı (Domain Name) Yaşam Periyodları Nedir? Süreç Hakkında Bilgilendirme!

.Com, .Net ve .Org Domain Name uzantılarının yaşam periyodu ICANN tarafından belirlenmektedir. Bu uzantıda ki alan adlarının yaşam periyod’u 4 (dört) ayrı süreçten oluşmaktadır.

Domain name adresinizin Whois bilgilerini sorgulayarak alan adı bitiş tarihini kontrol edebilirsiniz. Alan adınızın bitiş tarihinden sonra ICANN tarafından .com .net ve .org uzantıları için yaklaşık olarak 75 gün süre tanınmaktadır. Bu Süreçler sırasıyla aşağıda yer almaktadır ;

Aktif Periyodu (Active): Domain name adresinin aktif olduğu kayıt süresini kapsamaktadır. Bu zaman zarfı içerisinde domain adresi aktif olarak kullanılmaktadır.

Askıda Periyodu (On Hold): Domain name adresinin aktif süresinin bittiği aşamadır. Bu aşamada alan adı askıda veya parking durumunda yer alır. Bu süreçte alan adı ve mail adresleri kullanımda değildir.

Rehinde Periyodu (Redemption): Domain name adresinin rehinde tutulduğu aşamadır. Aktif yaşam süresi sona ermiştir. Bu aşamada domain adresinin tekrar aktif hale gelebilmesi için ceza bedelinin ve yenileme bedelinin ödenmesi gerekmektedir.

Silinme Periyodu (Pending Delete): Domain name adresinin silinme aşamasında olduğu süreyi kapsamaktadır. Domain name adresi kayıt firması üzerinde silinme sırasına alınır. Bu dönemin sonunda alan adı silinerek yeniden alınabilir duruma getirilir.

Bu süreçleri ICANN‘ın resmi sayfasından da takip edebilirsiniz: Life Cycle of a Typical gTLD Domain Name

Bir başka makalemizde görüşmek dileğiyle …

Saygılar,

Yazar Hakkında

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir