Domain Name (Alan Adı) İşlemleri, uluslararası düzeyde organize olmuş İnternet Tahsisli Sayılar ve İsimler Kurumu – ICANN tarafından belirlenen prosedürler çerçevesinde yürütülmektedir.

Bu prosedürler ilgili otorite tarafından belirlenmiş, dünya çapında geçerliği olan, değiştirilemeyen kurallardır ve tüm domain uzantıları için bağlayıcılık arz etmektedirler.

Domain Name (Alan Adı) Kayıt sürelerinin bitimini takiben tüm yönetim haklarını kaybederler. Kayıt süresi dolan domainler üzerinde kontak (iletişim) bilgisi düzenleme, dns değişikliği gibi domain name (alan adı) için hayati öneme sahip hiçbir düzenleme işlemi yapılamaz ve yürütülemez. Böyle bir durum ile karşılaşmamak için en ideal olan domain name’i süre bitiminden önce yenilemek ve süresini uzatmaktır.

Domain Name (Alan Adı) Hak sahipliğinin tamamen kaybolması ise 80 günlük sürecin sonunda gerçekleşmektedir.

Kayıt süresi dolan ve ilgili prosedürler çerçevesinde geri alma işlemi başlatılmamış bir domain üzerindeki sahipliğin kaybolması ve ilgili domainin boşa düşmesi durumunda domain, uzantı politikasına uygun olarak herhangi bir kullanıcı tarafından yeniden kaydettirilebilir.

Domain Name (Alan Adı) Prosedürleri Nedir?

Active Status (Aktif)
Domain Name kayıtlıdır ve herhangi bir düşme aşamasına girmemiştir. Bu sürecin herhangi bir anında domain name sahibi, domain name’in süresini normal fiyatlandırma üzerinden uzatabilir. Domain Name ile ilgili tüm yönetim işlemlerini gerçekleştirebilir.

On-Hold Status (Beklemede …)
Bu sürece girmiş domain namelerin whois sorgusu sonucunda görüntülenebilen status ekranında “registrar-hold” ibaresi yer alır. Domain nameleri, kayıt sürelerinin dolması ile birlikte ilk olarak on-hold durumuna geçer. ixirhost.com, on-hold durumuna geçmiş .com / .net / .org / .info uzantılı domain nameleri için müşterilerine 30 gün için yenileme süresi vermektedir. 30 günlük bu süreçte, müşteriler domain namelerini normal fiyatlandırma üzerinden uzatabilirler.

Redemption Period (Kurtarmak İçin Son Şans!)
Bu periyot, domain name sahibine domaini uzatması için bir son şans tanımak için ICANN tarafından oluşturulmuş periyottur. Domainin kayıt süresi bitimini takip eden 38. gün başlar. Bu dönemde domain sahibi, domaini uzatmak için cezai ücretlendirmeye tabidir. Bu maliyet, müşteriye 120 USD + KDV olarak yansıtılmaktadır. Domain sahibi domainin süresini uzatmadığı müddetçe bu periyot tam olarak 37 gün sürer.

Pending Delete (Silinmeyi Bekliyor …)
Redemption döneminden sonra başlayan 5 günlük periyottur. Bu dönemde domain sahibinin domaini geri alma hakkı yoktur. Süreç sonunda domain tamamen silinir ve yeni kayıt için uygun hale gelir.

Yukarıdaki süreçlerde de belirtildiği üzere bir domain*, kaydı yenilenmediği takdirde 80 gün içerisinde yeniden kaydedilebilir konuma geçer.

*Bazı özel ülke uzantılarında (ccTLD) farklı prosedürler uygulanabilmektedir. Süreçler hakkında daha detaylı bilgi almak için, http://www.icann.org/en/registrars/eddp.htm adresini inceleyebilirsiniz.

Yazar Hakkında

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir