Farz edelim bilgisayarınızda yeni bir döküman oluşturdunuz. Bu dökümanı saklamak için o dosyayı bilgisayarınızın diskine kayıt edersiniz ve bilgisayarınızı kapatırsınız. Peki bu dökümanın sizin web sayfanız olduğunu düşünün.

Web sayfalarınızı internet ortamında kendi bilgisayarınızda barındıramayacağınıza göre size çok güçlü, yedi gün yirmi dört saat hizmet verebilen ve her türlü yoğunlukta problemsiz web sitenizi hızlı bir şekilde yayınlamaya devam edecek bir bilgisayara ihtiyacınız var demektir. Bu bilgisayarlara teknik olarak sunucu denilmekte.

Hosting; kişi ve organizasyonlara ait web sitelerinin ve sayfalarının kesintisiz bir şekilde internet üzerinde yayınlanmasına olanak tanıyan, güçlü donanım ve yazılımsal web sunucularının birleşimi ile oluşturulmuş bir web sitesi yayınlama hizmetidir. Hazırlanan web sayfaları, kontrol panel üzerinden çeşitli dosya transfer yazılımları ile bu gelişmiş web sunuculara yüklenir, domain tanımlamaları yapılır ve yayına hazır hale getirilir. Bu hizmetin bir diğer adı da barındırma hizmetidir. Özellikle web sitesi tasarımcıları ve webmaster lar arasında web hosting olarak da adlandırılır. Hosting hizmeti sayesinde web siteleriniz dünyanın her yerinden “7 Gün, 24 Saat, 365 Gün” kesintisiz erişilebilir hale gelir.

“Barındırma (Hosting) Servisi; Bireysel, Kurumsal ve Organizasyonlara ait web sitelerinin, sayfalarının ve e-posta hesaplarının kesintisiz şekilde internet üzerinde çalışmasını sağlayan bir web sitesi (alan adı) barındırma hizmetidir.”

Hosting Ne Amaçla Kullanılır?

En basit tabiri ile söylemek gerekirse; İnternette web sitenizi yayınlamak ve erişilebilir olmasını istiyor iseniz hosting (barındırma) hizmeti edinmeniz birinci gerekliliktir.

Farz edelim kendinize özel bir blog sayfası ile deneyimlerinizi insanlar ile paylaşmak istiyorsunuz. Ya da üretmekte olduğunuz bir ürünün internet üzerinden satışını gerçekleştirmek istiyorsunuz. Ya da kişilerin buluşup deneyimlerini paylaştığı, sosyalleştiği forum oluşturma niyetiniz var. Tüm bu hayalleriniz için bir hosting hizmetine ihtiyaç duyarsınız.

Edinmiş olduğunuz bu hizmetin birçok özellikleri bulunmakta. Sayfalarınızın hızlı olması, sayfalarınıza yapılan olası saldırıların ve içerik kayıplarının önüne geçecek güvenlik yazılımlarına sahip olması, dünyanın her yerinden erişilebilir olabilmek için web sunucularının en kaliteli veri merkezleri üzerinden hizmet veriyor olması, web sayfalarınızda olabilecek veri kayıplarına karşı periyodik olarak verilerinizin yedeklenmesi hosting hizmetinin kalitesini de belirleyen temel özelliklerdir.

Hosting Seçenekleri Nelerdir?

Web sitenizde kullanmış olduğunuz web teknolojileri ve web sitenizin amacına göre size uygun hosting hizmetini seçmelisiniz. Her proje için değişik ihtiyaçlar bulunmakta ve bu ihtiyaca uygun bir hizmet seçmeniz çok önemli bir konu.

Örnek verecek olur isek kişisel bir blog için paylaşımlı hosting hizmeti size yeterli olabiliyor iken kapsamlı bir e-ticaret dükkanı kurma niyetiniz var ise bulut sunucu tarzında daha büyük barındırma hizmetlerine göz atmalısınız. Bir örnek daha verecek olur ise eğer dünyanın en gelişmiş içerik yönetim sistemi olan WordPress ile sayfalarınızı oluştur iseniz sizin için WordPress hosting hizmeti daha doğru bir seçim olabilir. Hosting seçeneklerimize gelin bir göz gezdirelim;

  • Linux Hosting
  • Windows Hosting
  • WordPress Hosting
  • Bayi (Reseller) Hosting
  • Kurumsal Hosting
  • E-Ticaret Hosting
  • Sınırsız (Limitsiz) Hosting
  • VPS / VDS Sunucu
  • Bulut (Cloud) Sunucu
  • Kiralık (Dedicated) Sunucu

Linux Hosting

Özellikle PHP, MySQL, Python vb açık kaynak felsefesine uygun araçlarla tasarlanmış olan web siteleri için en doğru çözümdür. Sayfalarınızı çok hızlı bir şekilde yüklersiniz, veritabanınızı kontrol panel üzerinden oluşturursunuz ve yine %100 uygulama uyumluluğu ile sitenizi en hızlı şekilde yayına alırsınız.

Dünya üzerinde belirtmiş olduğumuz açık kaynak tabanlı binlerce web (cms, blog, forum, bilgi bankası, e-ticaret) uygulaması bulunmakta. Bu uygulamalardan da faydalanmak ve barındırmak istiyor iseniz yine bu hizmeti tercih etmelisiniz.

Windows Hosting

Microsoft yazılım teknolojileri, kolay ve esnek web yazılımları tasarlayabilmek için biçilmiş bir kaftan. Bu teknolojiler (Asp, Asp.Net, .Net Core, MSSQL) ile geliştirilmiş bir web sitesi, yine bu teknolojiler ile oluşturulmuş bir barındırma altyapısı üzerinden hizmet vermek zoruna. İşte bu tarz barındırma altyapıları windows hosting olarak adlandırılmakta. Windows Server işletim sistemi üzerinde geliştirilen bu barındırma altyapıları üzerinden kesintisiz ve hızlı hizmet alabilirsiniz.

WordPress Hosting

Dünya üzerinde en fazla kullanılan içerik yönetim sistemi ve blog oluşturma aracı olan wordpress’i kullanıyor iseniz wordpress hosting hizmetini kullanmanız zorunludur. WordPress hosting hizmeti, wordpress’e özel olarak optimize edilmiş ve %100 uygulama uyumluluğu sağlayan bir hizmet. Bu nedenle neredeyse bir kaç dakikada, en hızlı şekilde wordpress sitenizi sorunsuz bir şekilde yayına alabilirsiniz. Kurulumları gerçekleştirdiğiniz an hiç bir sorunla karşılaşmazsınız.

*** Firmamızdan WordPress Hosting hizmeti için Linux Hosting paketlerimizden herhangi birini seçip almanız yeterlidir.

Bayi (Reseller) Hosting

Birden fazla alan adı barındırmak veya barındırma hizmeti vermek isteyenler için tercih edilen hosting seçeneğidir. Bu hizmet ile birden fazla alan adını barındırabilir veya hosting satışı yapabilirsiniz. Ayrıca kullanıcılarına kendilerine özel panel vermek isteyen ve bunu çok uygun fiyatlara mal etmek isteyen kullanıcılar için de tercih edilmektedir.

Bayi (Reseller) Hosting hizmeti ile sunucu, lisans, kontrol panel ve vs bir sunucu için gerekli olan maliyetler olmadan hosting satışı yapılabilen bir hosting seçeneğidir.

Kurumsal Hosting

İşletmelerin kendilerine özel ihtiyaçları bulunmakta. Özellikle daha yüksek e-posta kotası, daha yüksek SSD Disk alanına sahip bir web hosting hizmeti ve gelişmiş güvenlik tanımlamaları bir Kurumsal hosting hizmetinde olması gereken zorunlu özelliklerdir.

Kurumsal firmaların web sayfaları daha yüksek web ve e-posta sunucu kaynaklarına (Trafik, CPU, Ram ve SSD Disk, Firewall) ihtiyaç duyar. Bu ihtiyaçları bir kurumsal hosting mutlaka sorunsuz karşılıyor olabilmelidir. Bunun gibi bir ihtiyacınız varsa mutlaka kurumsal hosting seçeneğini tercih etmelisiniz.

E-Ticaret Hosting

E-Ticaret Hosting genelde ülkemizde çok fazla yaygın olmaması sebebi ile çok bilinmez ama diğer hosting seçeneklerinden en büyük ayırt edici özellği, Bulunduğu sunucuda limitlerin diğer sunuculara nazaran çok üstün olması ve donanım farklılıklarıdır. Ayrıca ilgili sunucuda sadece E-Ticaret web sitelerinin barındırılması ile ayrı bir hosting seçeneğidir.

E-Ticaret Hosting seçeneği ile bir çok riski ortadan kaldırmış olursunuz. Örneğin; diğer sitelerden kaynaklı yazılım çakışmaları, sunucu bileşen eksiklikleri, güvenlik problemleri, işlemci ve diğer limit yetersizlikleri ve vs benzeri gibi. Eğer bir E-Ticaret web siteniz var ise ve barındırma (hosting) hizmeti almak istiyorsanız E-Ticaret Hosting tercih etmenizde fayda vardır.

*** Diğer hosting seçenekleri ileride ciddi problemlerle karşı karşıya kalmanızla sonuçlanabilir ve ciddi gelir ile satış kayıpları ile sonuçlanabilir. Ayrıca kurumsal kimliğinize zararları olur.

Sınırsız (Limitsiz) Hosting

Adından da anlaşılacağı gibi hiç bir sınırı olmayan daha çok hit alan ve ziyaretçilerine hızlı ve kesintisiz bir erişim sağlamak isteyen kişi ve kurumlar tarafından tercih edilen bir hosting seçeneğidir. Bu hosting seçeneğini genelde sunucu yönetmeyi tercih etmeyen ve maliyetleri azaltmak isteyen web site sahipleri tarafından tercih edilen bir hosting seçeneğidir.

Sınırsız (Limitsiz) Hosting hizmeti bazı firmalarda disk sınırı olmaksızın pazarlanmakta ve bazı firmalarda disk sınırlı olarak pazarlanmaktadır.

Yanlış olanı tamamen disk sınırı olmadan pazarlananı; Maliyet ve satış fiyatı tutarsızlığı olacağı için doğru değildir. O zaman dünyada en ünlü ve bilinen firmalar çok uygun fiyata sınırsız (limitsiz) hosting hizmeti alarak milyonlarca lira aylık hizmet maliyetlerinden kurtularak bu hizmeti kullanırlardı. Şunu anlamak gerekir ki bu şekilde disk limiti olmadan pazarlanan sınırsız (limitsiz) hosting hizmetleri maliyet mantığına aykırıdır.

VPS / VDS Sunucu

VPS (Virtual Private Server) Fiziksel bir sunucunun sanallaştırma yazılımları ile birden çok sunucuya bölünerek kaynakları en verimli şekilde kullanmasını sağlayan yapıdır. Her VPS birbirinden bağımsız ve adanmış bir sunucu gibi çalışır.

VDS (Virtual Dedicated Server) Fiziksel bir sunucunun birden fazla işlemci ve her bir sanal sunucu için ayrı disk ve ram (memory) kartı paylaştırılan bir sanallaştırma yapısıdır. Her VDS birbirinden bağımsız ve adanmış bir sunucu gibi çalışır. VPS (Virtual Private Server)’ den farkı ayrı bir disk ve ram’e sahiptir. Disk ve Ram paylaşılmadan sanallaştırma yapılır.

*** Fakat ülkemizde VPS ve VDS tam olarak farkları bilinmemektedir. İkisi de kullanıcı tarafından kolay anlaşılmayacağı için; Sanki aynı hizmet iki farklı hizmetmiş gibi satılmaktadır. Fakat bu hizmetlerin tam kullanımı ile problemler çıkmakta ve verimsizlikle karşılaşılmaktadır.

Bulut (Cloud) Sunucu

İşleriniz büyüdü, her gün sipariş alıyorsunuz ve internet trafiğiniz yükselmeye başladı. Web siteniz artık yoğunluk nedeniyle daha fazla işlemci, hafıza ve disk alanı kaplıyor. Ne kadar güzel sizin adınıza seviniyoruz. Bu yeni kaynak ihtiyaçlarını paylaşımlı hosting hizmetlerinde karşılamayabilir ve web sitenizde yavaşlıklar, aksamalar yaşayabilirsiniz.

İşte bu tarz yüksek kaynak ihtiyaçları için bulut sunucu barındırma hizmetleri kullanılmalıdır.

Bulut sunucu kısaca size özel olarak donanımsal kaynakların rezervasyonu yapılmış sanal sunucu hizmetlerine denilmektedir. Bir büyük fiziksel sunucu onlarca küçük bulut sunucu ya bölünebilir ve her müşteriye özel izole bir sunucu barındırma hizmeti sağlanmış olur. Kaynaklar size özel olduğu vakit web siteleriniz de buna müteakip çok daha hızlı ve kesintisiz çalışır.

Kiralık (Dedicated) Sunucu

Barındırma Hizmetleri arasındaki en büyük ve en güçlü hizmettir. Sadece web sitenizin barındırıldığı ve tüm donanımsal kaynakların web sitenize atandığı devasa büyüklükte ve güçlü bir fiziksel sunucu düşünün. Bu hizmet ile web siteniz olabilecek en hızlı şekilde çalışır. Müşterileriniz, web sayfanıza ışık hızında erişir.

Bu hizmet güçlü olduğu kadar maliyeti de yüksek bir hizmettir. Bu nedenle mutlaka sitenizin gelir-gider dengelerini gözeterek bu hizmeti edinmenizi tavsiye ediyoruz. Şurası da kesin bir gerçek; en hızlı hosting hizmetine sahip olmak istiyor iseniz dedicated server hizmetini mutlaka incelemelisiniz. Bu hizmet güçlü olduğu kadar maliyeti de yüksek bir hizmettir. Bu nedenle mutlaka sitenizin gelir-gider dengelerini gözeterek bu hizmeti edinmenizi tavsiye ediyoruz.

Hosting seçeneklerini size kısa bir şekilde tanıtmaya çalıştık. Sürçü lisan ettiysek, şimdiden af olmasını rica ediyoruz.

Yazar Hakkında

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir