IoT: Nesnelerin İnterneti Nedir?

Teknolojinin gelişim hızının gittikçe arttığı bu dönemde, her yeni gün yeni bir teknolojik kavram karşılaşmak mümkün. Endüstri 4.0’ın bir getirisi olan IoT, bu kavramlar arasında en merak edilenlerden biri olmaya devam ediyor. IoT açılımı itibarıyla Internet of Things yani Nesnelerin İnterneti olarak da anılır.

Vadettikleri ile yeni bir düzenin habercisi olan bu teknoloji, milyarlarca nesnenin zamandan ve mekândan bağımsız olarak internete bağlanabilmesi, veri toplayabilmesi ve paylaşabilmesi anlamına gelir. Nesnelerin boyutları fark etmeksizin her şeyin bir parçası olabileceği kavramdır.

Nesnelerin interneti teknolojisi ile sensörler aracılığıyla dünyanın tüm dokusu, dijital ve fiziksel evreni birleşir. Bu da birçok eylemi daha akıllı ve duyarlı hale getirir.

Nesnelerin İnterneti (IoT) Nedir?
Nesnelerin interneti, hem işletmelerin hem de bireysel kullanıcıların son zamanlarda en merak ettiği konulardan biridir. “IoT Nedir?” sorusunun yanıtı, özetle; nesnelerin sensörler aracılığıyla, bir ağa ihtiyaç duymadan birbiri ile haberleşmesidir. Bu nesnelerin mutfağınızda bir robot ya da büyük bir yolcu uçağı olması fark etmez.

Değerli olan, nesnelerin sağladığı veridir. Bu veriler de son zamanlarda oldukça popüler olan big data (büyük veri) kavramını ortaya çıkarır. Big Data, günümüzde artan kullanım alanı ile özellikle iş dünyasında rekabet ortamını bütünüyle değiştirmeye devam ediyor. Bu teknoloji ile işletmeler iş süreçlerine verim katarak, zamandan ve maliyetten tasarruf edebilirler.

Nesneler Nelerdir?
Nesnelerin sensörler aracılığı ile iletişim kurabilmesi fikri 1980’ler ve 1990’lar boyunca gündemdeydi. Dönemin teknolojisi henüz yeterli olmadığı için gelişmelerin hızı yavaştı. Çiplerin oldukça büyük olmasından ötürü nesnelerin etkili iletişim kurabilmesi mümkün olmuyordu. Bu durumu çözmenin en iyi yolu ise kablosuz iletişim kuran çiplerdi.

Kablosuz iletişim kurabilen çiplerin kullanılmaya başlanmasıyla birlikte nesnelerin interneti konusundaki gelişmeler de hızlandı. Kevin Ashton’un ‘Nesnelerin İnterneti’ kavramını kullanmasının ardından geçen 10 yılda bu teknoloji giderek gelişmeye devam etti ve gündelik hayatımızda dahi kullanabileceğiniz bir yapı kazandı. IoT teknolojisi, her geçen gün hayatımızda daha akıllı kararlar almanıza yardımcı oluyor.

İşletmelere Sağladığı Avantajlar Nelerdir?
Nesnelerin interneti, işletmeler için birçok fayda sağlar. Özellikle, üretim yapan bir işletme, zamandan ve maliyetten büyük tasarruf eder. Üretim yapan firmaların iş süreçleri oldukça karmaşıktır. Bu süreçler birbirine bağlıdır ve birindeki en ufak bir hata, tüm üretim sürecini olumsuz etkileyebilir.

Sağlanan veriyi doğru bir şekilde işleyebilen firmalar, bu hatalardan korunarak üretim sürecini hızlandırabilir. Bu sayede, insan hatasına bağlı aksaklıkların önüne geçerler. Örneğin, üretimde oldukça önemli olan makine için bakım gerekebilir. Firma bakım zamanını makinenin haber verdiği yeni bir sistem yaratabilir ya da makinelerin veri paylaşması sayesinde süreçlerini daha verimli hale getirebilirler.

Ayrıca, nesnelerin interneti projeleri, tüm üretim sürecine dair gerçek zamanlı veri sağlar. Karar vericilerin bir sonraki adımı çok daha güvenilir bir şekilde atmasına yardımcı olur. Bu sayede, işletmeler rekabet ortamında avantaj kazanabilirler.

IoT’nin Kullanıcılara Sağladığı Faydalar Nelerdir?
Çevre kirliliği son dönemin en önemli gündem maddesidir. Nesnelerin İnterneti teknolojisi, evlerinizi, ofislerinizi ve araçlarınızı daha akıllı ve daha ölçülebilir hale getirir. Güvenlik sistemlerinden tutun da kol saatine kadar tüm cihazlar, birbiriyle iletişim kurabilir. Bu cihazların veri paylaşımı yapabilmesi sayesinde, dünya düzeni bütünüyle değişebilir.

Daha akıllı, temiz ve düzenli bir dünya düzeni ile yaşamlarınız değişebilir. Sensörler, çevrenizin ne kadar gürültülü ve kirli olduğunu anlamanıza yardımcı olur. Bu teknoloji sayesinde, kamusal alanların inşası ve yönetme şekli de değişebilir.

Neden Bu Kadar Önemli?
Dünyanın sahip olduğu çoğu kaynaklar gün geçtikçe tükeniyor. Bugünlerde, sürdürülebilir bir yapı sağlamak zorundayız. Bu teknoloji hem dünyaya hem de size birçok açıdan yardımcı olabilir. Nesnelerin interneti, daha akıllı kararlar alabilmeniz ve hayatlarınız üzerinde tam kontrol sağlamanız için veri sağlar. Bu verileri işleyerek kaynakları daha verimli kullanabilirsiniz.

Bugün cebinizdeki telefondan evinize kadar her şeyin akıllı olduğu bir dönemdesiniz. Bu akıllı sistemlerin birbirine bağlanması ile kazanılan zaman çok daha verimli kullanılır. İş dünyası açısından büyük bir potansiyel taşıyan bu teknoloji, şirketlerin süreçlerini otomatikleştirmesine olanak tanır.

Bu sayede israf azalır ve hizmet kalitesinde gözle görülür bir artış sağlanır. Tedarik zinciri ve lojistik operasyonlar oldukça karmaşık iş süreçlerine sahiptir. Bu tip alanlarda IoT, oldukça değerli olan iç görüler sunar. Müşteri beklentilerinin değiştiği bu dönemde, müşteri deneyimi açısından da IoT projeleri yeni bir kapı aralar.

Nesnelerin İnterneti Güvenli midir?
Güvenlik, kullanıcıların yeni bir teknolojiye yatırım yapmadan önce sordukları ilk sorulardan biridir. IoT söz konusu olduğunda ise bu konunun kıymeti çok daha büyüktür. Sensörler, çoğunlukla son derece hassas verileri toplar. Bu verileri güvende tutmak hem bireysel kullanıcılar hem de işletmeler açısından oldukça kritiktir.

Geçmişte zayıf denilebilecek IoT güvenliği, bugün oldukça yol kat-etmiştir. IoT güvenliği konusundaki en büyük sorunlardan biri sabit kodlanan ya da varsayılan parolalardır. Parolalar, değiştirilse de genellikle sızmaları önleyecek kadar güçlü olmazlar. IoT cihazlarının güçlü güvenlik uygulamaları için gereken bilgi işlem kaynaklarına sahip olmaları gerekir.

Günümüzde, bu sorunların üstesinden gelebilecek birçok üçüncü parti güvenlik uygulaması bulunuyor. Bu uygulamalar ile hem şirketler hem de bireysel kullanıcılar, sistemlerini daha güvenli hale getirirler. Şirketler için ayrıca bir yatırım gibi görünse de bu uygulamalar sistemlerin güvenliği açısından hayati önem taşırlar.

Nesnelerin İnterneti IOT Örnekleri
Nesnelerin İnterneti teknolojisi yeni gibi görünse de uzun yıllardır kullanıyor. Bugün hem işletmelerin hem de bireysel kullanıcıların süreçlerine büyük katkı sağlıyor. İşletmelerin üretimden müşteri hizmetlerine dek tüm süreçlerde kontrol sağlamalarına yardımcı olur. Ayrıca IoT, bugün bireysel olarak kullandığımız birçok aracın içinde yer alır.

Örneğin; akıllı saatiniz ile çıktığınız koşu sonrasında, verileri telefona aktarabilirsiniz. Bu sayede, etkinliğinizin verimini bir başka uygulama üzerinden analiz edebilirsiniz. Bugün, akıllı evlerde bulunan güvenlik sistemi cihazları ve bazı küçük ev aletleri iletişim kurarlar. Bu da gündelik yaşamın içinde birçok avantaj sağlar.

İşletmeler için de endüstriyel IoT (IIoT) ile üretim aşamalarının bütününe ilişkin veri analizi yapılabilir. Cihazlardan alınan veriler sayesinde, organizasyonlar gerçek zamanlı veriye dayalı olarak süreç analizi yapabilirler. Ayrıca, dijital dönüşümün avantajlarını tam manasıyla iş süreçlerine yansıtarak doğru iç görü sağlayabilirler.

Nesnelerin İnterneti IOT Nasıl Öğrenilir?
Endüstri 4.0, beraberinde birçok yeni iş kolunu da getirdi. IoT’nin uzmanlar tarafından gelecekte çok daha önemli bir noktada duracağı öngörülüyor. Dolayısıyla, bu teknolojiler konusunda eğitim almak, birçok insanın isteği haline gelmiştir. Nesnelerin İnterneti makale araması yapıldığında birçok dokümana ulaşılıyor.

Bazı durumlarda ise nesnelerin interneti kitap formatında, nesnelerin interneti pdf formatında farklı içerikler bulabilirsiniz. Ayrıca, IoT geliştiricisi gibi bir hedef belirleyenler için Nesnelerin İnterneti kursu bir seçenek olabilir. Online olarak alabileceğiniz bu kurslarda temel seviye bilgiler edinebilirsiniz.

Nesnelerin interneti (IoT) temel seviye kursu soruları konusunda bir çalışma yaparak, nesnelerin interneti eğitimini tamamlayabilirsiniz. Bu sayede, IoT geliştiricisi olmak adına ilk adımı atarak kariyerinizi sağlam temeller üzerine kurmaya başlayabilirsiniz.

Bir başka makalemizde görüşmek dileğiyle …

Saygılar,

Yazar Hakkında

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir