Bu makalemizde, sunucu düzeninde, nameserver (ns) oluşturmak için neler yapmalıyız kısaca bahsedeceğiz.

Öncelikle bir sunucu üzerinde, host edilecek alan adlarının, hangi adreste barınacağını işaret edecek olan, DNS adresleri için gerekli olan nameserver kaydını oluşturmalısınız.

Bu işleme başlarken, ilk oluşturmanız gereken child nameserver kaydı olacaktır, örneğin alan adınız,  pluslayer.com olduğunu var sayalım, pluslayer.com alan adımızı kayıt ettiğimiz firmanın alan adı yönetim paneli üzerinden bu kayıtları oluşturuyoruz.

pluslayer.com müşteri paneli üzerinden, ilerlediğimizde, alan adı yönetimi sayfasında, özel nameserver oluştur bölümünden, alan adınız için örneğin; ns1.pluslayer.com, ns2.pluslayer.com şeklinde 2 adet özel nameserver kaydı (child nameserver) açıyoruz.

ns1.pluslayer.com için sunucunuzun 1. IP Adresine tanımlıyoruz var ise, sunucunuzun 2. IP Adresine ise ns2.pluslayer.com şeklinde tanımı oluşturup, sunucunuz için gerekli olan child nameserver kayıtlarını oluşturmuş oluyoruz.

Sonrasında, açılan child nameserver kayıtlarınızın, sunucu üzerinde, tanımladığınız dns kayıtlarına ekliyoruz, bu işlem sonrasında, sunucunuz üzerinde çalışacak alan adlarının nameserver kayıtları ns1.pluslayer.com, ns2.pluslayer.com girilen domainler, sunucunuz üzerinde oluşturduğunuz hosting’e yönlenecek ve dns kayıtları o ip adresli sunucunuz üzerinden yayınlanacaktır.

Sunucu üzerindeki dns kayıtlarının doğru yapılandırılması, sitenizin çalışması ve sunucu tarafındaki işleyişi için önem teşkil etmektedir, yanlış yapılacak olan dns kayıtları, siteniz ve maillerinizin çalışmasında sorun oluşturacaktır.

Doğru dns kayıtlarını oluşturduğunuza emin olmak için, eklediğiniz dns kayıtlarını, dns sorgusu yaparak kontrol edebilirsiniz.

DNS Sorgu ve Araçları İçin: https://www.mxtoolbox.com web sitesini ziyaret edebilirsiniz. Gerekli olan bir çok araç, bu web sitesinde mevcuttur.

Yapmış olduğunuz işlemlerin tam olarak yayına geçmesi ve güncellenmesi ortalama hosting firmaları arasında farklılık göstermektedir. Tahmini 24 ila 72 saat zaman alabilir ve sürebilmektedir. PlusLayer Teknoloji online müşteri yönetim panelinden yapmış olduğunuz işlemler ortalama 15 dakika içinde güncellenecektir ve yayınlanacaktır.

Bilgilerinize,

Yazar Hakkında

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir