Merhaba,

Bu yazımızda sizlere web hosting, sanal yada fiziksel sunucuda bulunan sitelerinizin aşırı cpu kullanımında yapmanız gerekenleri anlatacağız ve nasıl çözebileceğiniz hakkında sizlere fikirler vereceğiz.

Sitenizde aşırı cpu kullanımı var ise buna aşağıdaki sebeplerden biri yada bir çoğu etken olabilir;

  • SQL sorgularınız aşırı yoğun yada hatalı olabilir, sitelerinize gelen ziyaretçileriniz sitenizde eğer veri tabanı kullanıyor iseniz veri tabanı bağlantısı sağlayıp oturum sürecinde veri tabanı bağlantıları aktif kaldır. Bu da Cpu ve ram tüketimini artırır. Sabit olan sayfalarda sql bağlantısını kapatmanızı öneririz örneğin haber detay sayfasında ziyaretçi eriştikten ve veriler sayfasında göründükten sonra sql sorgusunu kapatabilirsiniz. Bu veri tabanı sunucusunda ziyaretçinin oturumunu kapatacaktır ve cpu ve ram tüketimini bir nevi durduracaktır.
  • Sitenize kullandığınız tema, bileşen gibi eklentiler warez, lisanssız ise yazılıma bulaştırılmış kötü kodlar sayesinde cpu ve ram tüketimi yapıyor olabilir, bu tarz warez ürünlerini kesinlikle kullanmanızı tavsiye etmiyoruz. Hem veri güvenliğiniz hem de sitenizin bu tarz bir lisanssız ürün kullandığı için mahkemelik olmak istemezsiniz. Lisans sahibi bu yüzden yasal yollara başvurabilir.
  • Web sitenizde yazılımsal hatalar var ise bunlar çalışmayı zorlaştırıp cpu ve ram tüketimini arttıracaktır. Bunları kontrol etmeniz sitenizi hafifletecek ve sitenizin daha hızlı çalışmasını sağlayacaktır.
  • Sitenizde çok fazla resim, jquery ve css ler var ise bunlarda cpu ve ram tüketimi arttıracaktır. Resimlerinizi optimize edip, kalitesini düşürebilirsiniz. jquery ve css’ lerinizde çok fazla değişiklik yapmıyor iseniz, bunları ziyaretçilerinizin cache belleğine yazdırabilirsiniz. Ziyaretçi siteyi kapatıp tekrar geldiğinde cache belleğinde sitenize ait jquery, css, resim, html gibi dosyalar var ise bunları tekrar sunucudan çağırmayıp cpu, ram ve trafik tasarrufu sağlamış olursunuz.

Bu tarz bir kullanımda yapabileceğiniz her işlemi yaptıysanız ve kullandığınız hizmet size yeterli gelmiyor ise, hizmetinizin sistem özellikleri artırabilirsiniz, hosting hizmeti kullanıyor iseniz hosting size yeterli gelmeyecektir. Çünkü cpu ve ram kullanım limitleri sunucu üzerlerin de bulunan tüm hostingler de aynıdır. Bu bayi paketlerinde de geçerlidir. Açacağınız her hosting için yer sağlayıcınızın belirlemiş olduğu limit’i kullanacaktır.

Bu makalemizin de sonuna geldik. Diğer yazılarımızda görüşmek dileğiyle.

Yazar Hakkında

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir