Daha önceki makalelerde sizlere Datacenter (Veri Merkezi) Nedir? Ne işe Yarar? ve Datacenter (Veri Merkezi) Özellikleri ve Detayları Nelerdir? şeklinde bilgilerimizi paylaşmıştık. Şimdi ise sunucumuz için datacenter (veri merkezi) seçerken nelere dikkat etmek gerekiyor ve bu konuda kısa ve özetle önemli noktaları paylaşacağız.

Aslında datacenter (veri merkezi) seçimi yaparken veri merkezi firmanın resmi belgeleri, kuruluş yılı, tecrübesi, tanınmışlığı, konumu (lokasyonu), ulaşılabilirliği, enerji altyapısı, iklimlendirme sistemi, internet altyapısı, güvenlik yapısı, sertifika durumu vs. benzeri gibi bir çok önemli kontrolleri yapmamız gerekiyor. Direkt olarak fiyatı uygun olması önemli bir detay olmaması gerekiyor. Uygun fiyatlı olması size daha sonra çok fazla maliyetler doğuracağını ve hatta ciddi zararlar vereceğini de unutmayalım.

Kısaca; Dikkat edeceğimiz detaylar nelerdir?

  • İlk öncelikle datacenter (veri merkezi) firmasının imkanlar dahilinde resmi (kayıtlı) bilgilerini araştırın.
  • Daha sonra internet üzerinden bir yorumlarına ve şikayetlerine bakın. Bunları detaylı olarak okumaya çalışın. Genel de şikayetlerin nelerden kaynaklandığını öğreniniz ve tercih yaparken kıyaslama yapın. (Her şikayet tabii ki doğruluğu yansıtmayabilir.) Bazen kullanıcı kaynaklı hatalar, sanki firmanın hatası gibi yansıtılmış olabilir. Bu durumu da göz ardı etmeyelim.
  • Firmanın referanslarını detaylı olarak inceleyin ve bu referansları araştırın.
  • Gerekirse, firmanın ofisine gidin ve yüz yüze görüşerek hizmet almayı tercih edin.
  • Enerji, İklimlendirme, İnternet Hatları vs. benzeri hizmetlerinin yedeklemeleri var mı bunu öğrenin.
  • Doğal afet gibi durumlarda ne gibi altyapıları ve önlemleri var bunları sorun.
  • Problem anında ulaşılabilirlik ve teknik destek konularında aklınıza takılan her şeyi firma yetkilisine sorun ve bu konuda hassas olduğunuzu belirtin.
  • Aldığınız hizmete nelerin dahil olup olmadığını sorun ve daha sonra yüksek faturalar ile karşı karşıya kalmayın.
  • Ekstra olarak ücretli olarak hangi imkanlardan yararlanabileceğinizi öğrenin. (Bir problem veya ihtiyaç anında bu hizmetlerden yararlanmak çok önemlidir.)

Yukarıdaki maddelerde belirttiğimiz detaylar çok önemlidir. Ülkemizde ne yazık ki bu işi bir çok kişi/kurum illegal ve yasal bağlayıcılığı olmadan yapabiliyor. Bu konuda daha sonra internette bir çok mağdur ile karşılaşıyoruz. Daha sonradan mağdur olmamak ve zarara uğramadan önce bunları araştırmak ve dikkat etmek yararımıza olacaktır.

Bir datacenter (veri merkezi) firmanın ne sunucu kapasitesi az olması o şirketi kötü yapmayacağı gibi; çok olması da iyi yapmaz. Önemli olan firmadan verimli ve kesintisiz şekilde hizmet alabilmektir.

Umarız bu makalemizde sizlere bir nebze de olsa yardımcı olabilmişizdir. Başka bir makalemizde görüşmek dileğiyle,

Saygılar,

Yazar Hakkında

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir