Bir web sitesi kurmayı planlıyorsanız, ilk adım olan domain (alan adı) tercihinizde nelere dikkat etmeniz gerekiyor? En güzel projeler, SEO uyumlu domainler ile başlar diyerek sözümüze başlayalım. Akılda kalıcı ve kısa domainler SEO çalışmalarınızda size yardımcı olmaktadır. Yoksa siz hala işletmeniz için bir domain kaydetmediniz mi? Domain adresinizi kaydetmek için tıklayın.

Kısaca SEO Nedir?
“SEO kelimesi, Search Engine Optimization ifadesinin baş harflerinden oluşmaktadır. Türkçe karşılığı, arama motoru optimizasyonu olarak ifade edilmektedir. SEO çalışmasını inceleyecek olursak, isminden de anlaşılacağı üzere, internet projelerinin arama motorlarına, belli başlı kurallar ile uygun hale getirilmesi ve web sitelerin aramalarda üst sıralara çıkmasını sağlayan bir çalışma olarak nitelendirebiliriz.”

En İyi Alan Adını Seçmenize Yardımcı Olacak Öneriler:

Domain İşletme Adı ile Eşleşmeli Mi?
Burada iki konuyu net olarak belirmeniz gerekiyor. Dijital ortamda bir marka mı oluşturmak istiyorsunuz? Yoksa daha önceden de bilinen bir işletme adınız ile mi ilerlemek istiyorsunuz? Bazı firmaların şirket unvanları farklıyken, marka isimleri farklı olabilir. Bunun bir sakıncası yok. Ancak, herkes tarafından bilinen bir işletme isminiz varsa, bu işletme ismini domain adresinizde kullanmayı tercih edebilirsiniz. SEO’ nun bir diğer önemli konusu, popülerlik ve bilinirliktir.

Herkes tarafından bilinen şirket isminiz, sizi bir adım öne taşıyacaktır. Eğer popüler bir işletme isminiz yok ve yeni bir marka oluşturmak istiyorsanız, o zaman işletme isminizden farklı bir alan adı seçebilirsiniz. Örneğin; Google markasının şirket unvanı “Alphabet” olarak geçmektedir. Google’ın alan adında “Alphabet” geçmemektedir.

Kısacası resmi unvanın alan adı (domain)’de yer alması gerekmediği gibi zorunlu değildir. Önemli olan akılda kalan anlaşılır ve telaffuzu kolay olan bir alan adı (domain) olması önemidir.

Domain Adresinde Anahtar Kelime Geçmeli Mi?
Google sonuçlarında ki tıklanma oranlarına baktığımızda, tam eşleşen anahtar kelimenin alan adında yer alması, daha yüksek dönüşüm oranı sağlamaktadır. Konuyu biraz daha açarsak, Google’da arama yapan bir kullanıcı, arama sonuçlarında yazdığı sorgu ile eşleşen bir domaini görmesi durumunda, “işte aradığım bu!” diyerek sonuca tıklayacaktır. Ancak, Google algoritmalarında anahtar kelimenin yer alması direkt olarak sıralama sinyali değildir. Anahtar kelimenin domainde yer alması neticesinde, tıklanma oranı artacağından dolaylı yoldan sıralama sağlamaktadır.

Olabildiğince Kısa Domain Tercih Edin!
Kısa alan adı herkes için daha iyidir. Arama motorları içinde, kullanıcı içinde, akılda kalıcılık noktasında çok iyi performans sağlamaktadır. Buradaki uyarımız, 3 kelimeden daha fazla oluşan alan adları için geçerlidir. İdeal uzunluk 2 – 3 kelimeden oluşan domainlerdir.

Anlamlı Domainler Size Başarı Sağlamaktadır!
Anlam taşıyan domainler akılda kalıcılık konusunda mantıklıdır. Eğer bilinen ve herkesin tanıdığı bir markanız yoksa, anlam taşıyan domainler ile yola çıkmak daha sağlıklı olacaktır. Anlamlı bir alan adı seçerken, sitenizin konusunu ilişkilendirebileceğiniz öğeleri kullanabilirsiniz.

Örnek olarak aşağıdaki web sitenize uyacak alan adı (domain) ekleri kullanabilirsiniz;

  • Sepeti
  • Paketi
  • Vitrini
  • Market
  • Marketi
  • Uzmanı
  • Hızlı
  • Burada
  • Dergisi
  • Dünyası
  • Vb.

Domain Adresinde Özel Karakter Kullanımı:
Domainlerde özel karakter kullanımı çok önerilmemektedir. Örneğin; orta tire, rakamlar, Türkçe karakter Vb. Bu gibi karakterleri içeren alan adları, arama motoru botlarına spam algısı oluşturabilmektedir. Geçici olarak oluşturulan ve kullanıcıları yanıltmaya çalışan sitelere baktığımızda, bunun gibi karakterler ile kayıt edilmiş alan adları olduğunu görebilirsiniz. Aynı zamanda özel karakterler kullanan domainlere baktığımızda, akılda kalıcı veya tıklamaya teşvik edici değiller ve kurumsal bir izlenim vermemekteler.

Alan Adınızın Varyantlarını Kayıt Edebilirsiniz!
Kimse kendi ismini kullanan bir başka rakibi istemez. Örneğin; siz .com alan adını kullanıyorken, sizinle aynı işi yapan bir firmanın .net versiyonu üzerinden müşterilerinizi almasını istemezsiniz. Mümkünse en çok bilinen .com .net ve .com.tr uzantılarınızı önceden alın. Marka bilinirliğiniz oluştuktan sonra çok geç kalabilirsiniz. Alan adı uzantısının dışında, bazı benzer alan adlarını da kayıt etmeyi düşünebilirsiniz. Örneğin; “Hepsi Burada” sitesi “Hepsi Burda” kelimesinin domainini de almıştır. Buna benzer oluşabilecek alternatifleriniz varsa, önceden kayıt altına almanızı öneririz.

.com Alan Adı Kayıtlıysa Ne Yapmalıyım?
Eğer mümkünse farklı bir isim üzerine yönelin. Her zaman .com uzantısının dönüşüm oranı daha fazladır. Tabi ki arama motorları gözünde hepsi aynıdır. Ancak kullanıcı tarafındaki bilinirliği ve güven vermesi adına .com alan adı her zaman daha öndedir. Sizin için vazgeçilmez bir alan adıysa ve alan adı üzerinde bir site yoksa, satın almak üzere kayıt sahibine teklif gönderebilirsiniz. 2. El domain pazarı dünyada olduğu gibi ülkemizde de yaygındır. Belki alan adını uygun bir fiyattan üzerinize transfer edebilirsiniz.

Ülke Kodlu Üst Düzey Alan Adları (ccTLD)
Ülke kodlu alan adı uzantıları (ccTLD), herhangi bir ülkeye özgü uzantılardır. Örneğin; Türkiye (com.tr), Almanya (.de), Fransa (.fr) gibi uzantılardır. Ülke kodlu alan adları, ilgili ülkelerin Google aramalarında azda olsa fayda sağlamaktadır. Bunun yanında, ilgili ülke vatandaşının, Google aramalarında kendi ülkesinin alan adına tıklama olanağı daha fazladır. Bir ülke özelinde bir siteniz varsa, ilgili ülkenin uzantısını tercih edebilirsiniz. Ancak global bir proje düşünüyorsanız, kesinlikle birincil olarak ülke kodlu alan adı kullanmayın.

Alan Adınız Daha Önce Kayıt Edilmiş Mi?
Alan adının sizden önceki geçmişi de önemlidir. Alan adının sizden önceki geçmişi faydanıza ya da zararınıza olabilir. Örneğin; bir başkası bu alan adını kötü niyetli bir şekilde kullanmış ve daha sonrasında, kayıt yenileme ücretini ödemeyerek boşa düşürmüş olabilir. Bunun iki yönlü bir zararı olabilir. Birincisi; alan adı Google tarafından spam işaretlenmiş ve bu cezası sürüyor olabilir. İkincisi; ülkemizde yasal olmayan içerik yayını yapılmışsa, BTK tarafından engellenmiş bir alan adı olabilir. Alan adının yeni sahibi olacağınız için bu iki konuyu da belki çözebilirsiniz. Ancak çözmek için ciddi mesailer harcamanız gerekecek.

Tabi ki yukarıdaki senaryo olumsuz tarafıydı. Bunun iyi tarafı da olabilir. Örneğin; Google tarafından iyi bilinen, uzun yıllardır istikrarlı ve başarılı yayıncılık yapan bir web sitesinin alan adını düşünürsek, yeni sahibi olan size oldukça faydası olacaktır. Aynı zamanda bunun gibi bilinir bir alan adının eski ve sabit ziyaretçileri de olacaktır. Dolayısıyla bunun gibi bir alan adıyla karşılaşırsanız şanlısınız diyebiliriz.

Peki bir alan adının geçmişini nasıl görebiliriz? Bunun için önereceğimiz ücretsiz ve harika bir web sitesi mevcut. Archive.org sitesi, 1997 yılından günümüze kadar internet sitelerinin kaydını tutmaktadır. Tek yapmanız gereken ilgili siteye girerek, almak istediğiniz domain adresini sorgulamak. Sorgulama sonrasında, zaman makinesi misali istediğiniz tarihi seçebilir, sitenin ilgili tarihteki görünümünü ziyaret edebilirsiniz.

Kısa, Akılda Kalıcı, Temiz ve .COM Uzantılı Alan Adı;
Konuyu özetlemek gerekirse, kısa, akılda kalıcı, sicili temiz ve .COM domain, SEO çalışmalarınızda sizi bir adım öne taşıyacaktır. Maalesef ülkemizde birçok proje geliştiren yatırımcı, alan adının önemi hakkında bilgi sahibi değil. Bazen bunu kötü deneyimler ile yaşayan proje sahipleri olabiliyor. Bunu deneyimledikten sonra geri dönüşü bazen çok zor olabiliyor. Bu nedenle daha projeye başlamadan önce, alan adınız için uzun mesailer harcamanızı öneririz.

Başka bir makalede görüşmek dileği ile …

Saygılar,

Yazar Hakkında

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir